Συχνά, όταν ακούς την λέξη απόρριψη, αυτόματα ο εγκέφαλος σου αποκωδικοποιεί αυτήν την έννοια αρνητικά. Ο λόγος είναι, επειδή έχεις την πεποίθηση από μικρό παιδί, ότι όταν σε απορρίπτουν είναι επειδή δεν είσαι αρκετός. Κατ’ επέκταση, τα συναισθήματα σου, γεννούν πίκρα, απογοήτευση, θυμό, λύπη κ.α. Όμως, αυτό που δεν σου έχουν μάθει, είναι να φιλτράρεις: Από ποιόν δέχτηκες την απόρριψη, γιατί σε απέρριψε και πως μπορείς να την εργαλειοποιήσεις για να βγεις κερδισμένος από αυτήν. Συνήθως, εκεί που σε πονάει περισσότερο είναι στα αισθηματικά και στα επαγγελματικά.
Καταρχάς, το πρώτο που θα πρέπει να παρατηρείς είναι σε ποιόν απευθύνεσαι. Είναι αυτός ο κατάλληλος άνθρωπος για εσένα; Σε σέβεται πίσω από την πλάτη σου; Έχει αγνή αγάπη δίχως να έχει κάποιο όφελος από εσένα; Aν ναι, ποια είναι αυτά τα κριτήρια που τον κάνουν μοναδικό στα μάτια σου; Έπειτα, όσο αναφορά τα επαγγελματικά, είναι αυτό το περιβάλλον που σου ταιριάζει; Παίρνεις τις κατάλληλες απολαβές σε σχέση με άλλους στον αντίστοιχο κλάδο; Έχεις την εκτίμηση που σου αναλογεί, βάση του χαρακτήρα σου; Αν είσαι πολύ σίγουρος ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που σου αξίζει και τον έχεις επιλέξει με αντικειμενικά κριτήρια, όπως και με την εργασία αντίστοιχα, εάν πιστεύεις ότι αυτή είναι η ιδανικότερη για εσένα, στο περιβάλλον, στις απολαβές και στην εξέλιξη σου σε αυτήν, μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο στην περίπτωση που σε απέρριψαν.
Εύλογα γεννιέται ένα γιατί. Έδωσες τον καλύτερο σου εαυτό; Είχες αγνά κίνητρα; Ήσουν έτοιμος για το επόμενο βήμα; Μήπως κάποιος από πάνω, είδε πράγματα που εσύ δεν είδες και άκουσε συζητήσεις που εσύ δεν άκουσες; Και άντε ήταν όλα τέλεια στο κεφάλι σου(που συνήθως διαφέρει σαν την μέρα με την νύχτα με την πραγματικότητα), τι κέρδισες εσύ από αυτήν την απόρριψη; Πως αυτή η απόρριψη σε έκανε καλύτερο; Επέλεξες να κλαις στο κρεβάτι σου και να ξεφυσάς πικραμένος ή να βελτιώσεις τα κομμάτια που πιστεύεις ότι θα μπορούσες να τα πας καλύτερα; Η επιλογή είναι πάντα δική σου και είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι σου συμβαίνει. Όταν αφήσεις τις δικαιολογίες στην άκρη, μόνο καλύτερος μπορείς να γίνεις. Επίσης, λένε πολύ σωστά, όταν δεν μας κάνει ένα παπούτσι δεν κατηγορούμε το πόδι μας, αλλά παίρνουμε άλλο ζευγάρι. Ακόμα και στην περίπτωση που τα έχεις οργανώσει όλα μαεστρικά, χτυπάς τη σωστή πόρτα, είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα, έχεις υπέροχη συμπεριφορά και σου αξίζει όσο τίποτα, μην βιαστείς να ρίξεις το φταίξιμο στον εαυτό σου. Πολλές φορές, το πρόβλημα το έχει ο άλλος και όχι εσύ, αλλά κατηγορείς τον εαυτό σου και ψάχνεις απελπισμένα να δεις που έκανες λάθος. Πουθενά, απλά εκεί που απευθύνθηκες δεν ήταν έτοιμοι να σε υποδεχτούν, αλλά αυτό δεν θα σου το πουν τις περισσότερες φορές. Ο μόνος τρόπος για να εξελίσσεσαι, είναι να ζυγίζεσαι κάθε μέρα, να δεις ποια είναι η αξία σου για σένα, βάση του ποιος θέλεις να γίνεις.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, «Ο γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», Richard Bach, δημιούργησε ένα διαχρονικό best seller, που έχει πουλήσει πάνω από 60.000.000 αντίτυπα. Ωστόσο, πριν φτάσουμε στο σήμερα, αξίζει να γνωρίζουμε, ότι το βιβλίο του, το απέρριψαν 18 φορές.
Να φλερτάρεις με την απόρριψη καθημερινά, σημαίνει ότι είσαι ζωντανός και αν είσαι ζωντανός, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Αν η απόρριψη ήταν μετάλλιο, εσύ πόσα μετάλλια έχεις στην τροπαιοθήκη σου; Συμφιλιώσου με την ιδέα, κάνε την απόρριψη πυξίδα σου και άφησε την να σε οδηγήσει στον προορισμό σου. Αν σου έλεγα ότι, η απόρριψη είναι ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία, γιατί τον αποφεύγεις;
Το παραπάνω κείμενο δεν έχει σκοπό να πείσει κανέναν για τίποτα, αντιθέτως αποτελεί απλά τις απόψεις μου.